Boşanma davası nasıl açılır?

Boşanma davası, evlilik birliğini sürdürmek istemeyen eşlerin takip etmesi gereken hukuki prosedüre verilen isimdir. Boşanma davası, eşlerden herhangi biri tarafından açılabilir. Bunun yanında eşlerden birinin vesayet altında olması, akıl sağlığının yerinde olmaması, uzun süreli olarak hüküm giymiş olması gibi durumlarda yasal temsilcisi tarafından açılabilir.

Boşanma davası, aile mahkemelerinin kurulmuş olduğu yerlerde aile mahkemelerine, aile mahkemelerinin olmadığı yerlerde ise aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesine hitaben yazılacak bir dilekçe ile açılır.

Eşlerin son olarak 6 ay boyunca birlikte oturdukları yerdeki mahkemede dava açılabileceği gibi, eşlerden birinin ikametgahında da dava açılması mümkündür.

Boşanma davasının açılması için mahkemeye sunulacak dilekçe, iki nüsha olarak hazırlanır. Bu nüshalardan bir tanesi mahkeme dosyasında kalır, dilekçenin diğer nüshası ise diğer eşe posta ile gönderilir.

2011 yılında yürürlüğe giren davaların işleyişine dair kanun ile birlikte, dava takip süreci vatandaşlar yönünden zorlaşmıştır. Bu kanunla, eksik masraf yatırılması, delillerin zamanında sunulmaması telafisi zor sonuçlar doğurabilmektedir.

Boşanma ile ilgili sorularınıza cevap bulmak için İstanbul Boşanma Avukatı Yasin Girgin ile sitemizdeki iletişim formu aracılığıyla iletişime geçebilirsiniz.

Yayınlayan

Av.Yasin Girgin

1999 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Avukat Yasin GİRGİN'in "Boşanma Davaları El Kitabı" (2011), "Evlilik Birliğinin Sona Ermesi" (2013) adlı iki kitabı bulunmaktadır. 2013 yılından bu yana aralıksız her hafta Hürriyet okurlarının hukuki sorularını cevaplandırdığı köşe yazılarını hurriyet.com.tr üzerinden de okuyabilirsiniz.

Call Now Button0533 483 9313