Boşanma

Boşanma Davası Konusunda En Çok Sorulanlar

  • Boşanma davasını karşı tarafın açmasını beklemeli miyim?

Boşanma davasını kadın ya da erkek tarafının açması bu nedenle farklı sonuç doğurmaz. Boşanma davasının kimin tarafından açıldığı, yoksulluğa düşecek eşin nafaka hakkını ya da tazminat hakkını etkilemez. Boşanma davası, evlilik birliğini sona erdirmek isteyen taraf tarafından açılmalıdır. Evlilik birliği, bir eşin evlilik birliğini sürdürmek istememesi halinde diğer eşin kusurları neden olarak gösterilerek açılacak boşanma davası ile sona erdirilir.

  • Eşim boşanmak istemiyor, buna rağmen boşanabilir miyim?

Evlilik birliğinin boşanma ile sona erebilmesi için eşlerden birinin boşanmayı isteyip istememesi önemli değildir. Eşlerden birinin boşanmayı istemesi halinde açacağı davada, diğer eşin kendisinden daha fazla olan kusurunu ispat etmesi durumunda boşanma kararı verilebilmektedir.

  • Avukat tutmalı mıyım, davamı kendim takip edebilir miyim?

Türk hukukunda çoğu konuda avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Korunmaya değer bir hakkınız olduğunu düşünmüyorsanız, bürokratik işlemlere aşinaysanız, çıkabilecek sorunları tek başına çözebileceğinize inanıyorsanız, yeterli vaktiniz varsa, disiplinli ve takipçiyseniz, gerekli doktrin kitaplarını, yargıtay içtihatlarına sahipseniz avukat tutmayabilirsiniz.

Yine de dava dilekçesi bir şekilde hazırlanabilse bile, cevap dilekçesi, replik ve düplik dilekçeleri, delil dilekçesi, ıslah, itiraz, esas hakkında beyan dilekçeleri, delillerin toplanması, tanıklara soru sorulması gibi iş ve işlemler göz önüne alındığında avukatsız olarak bir davanın yürütülmesinin çok zor olduğunu düşünüyorum.

Diğer yandan boşanma davaları teknik olarak ceza davalarıyla birlikte en zor davalardan. Yargıtay’ın 2. , 6. ve 8. Daireleriyle birlikte 4. ve 12. Daireleri’nin ve Hukuk Genel Kurulu’nun da tüm ilgili kararlarını takip etmeyi gerektiriyor. Bu benim gibi sadece bu konuyla ilgilenen, bu konuda her hafta makale, yılda bir kitap yazan bir hukuk adamı için bile oldukça yorucu bir mesai gerektiriyor.

  • 3 yıl ayrı yaşanırsa otomatikman boşanılıyormuş, doğru mu?

Kısmen doğru. Açılmış bir boşanma davasının ret, feragat gibi nedenlerle sonuçlanmış olması halinde, bu kararın kesinleşmesinden itibaren eşler en az 3 yıl geçmesine rağmen bir araya gelememişlerse, eşlerden her hangi biri boşanma davası açabilir.

  • Boşanma davasını yaşadığım yerde açabilir miyim?

Evet, boşanma davasını yaşadığınız yerde, eşinizin yaşadığı yerde, son olarak birlikte en az 6 aydır yaşadığınız yerde de açabilirsiniz.

  • Eşim başka bir şehirde boşanma davası açtı. Bu davayı benim yaşadığım şehre aldırabilir miyim?

Eşinizin boşanma davası açtığı yer, mevcut ikametgahının olduğu yerse yahut son olarak 6 aydır birlikte yaşadığınız şehirse bu takdirde davanın açıldığı yere itiraz edemezsiniz. Ancak bunlardan biri değilse itiraz edebilir ve yetkili mahkemeyi belirtebilirsiniz.

  • Boşanma davası ne kadar sürer?

Dava açıldıktan sonra dilekçeler aşaması başlar, bu süreç ortalama 4-5 aydır. Bu sürecin sonunda ön inceleme duruşması yapılır. Ön incelemeden sonra tahkikat aşamasına geçilir ve tanıklar dinlenir, belgeler toplanır. Bu aşama da yaklaşık 3-4 celse sürer. Her celsenin arası ortalama 1-1,5 aydır.

Boşanma davası hakkında mahkemece verilen karar temyiz edilirse Yargıtay’a gider ve verilen karar orada incelenir. Bu aşama da ortalama 8-10 ay sürmektedir.

  • En çok hangi nedenle boşanılıyor?

Genellikle sadakatsizlik, hakaret, tehdit, aşağılama, darp ile ekonomik nedenlerle boşanma davası açılıyor.

Bu konuda daha ayrıntılı bilgiye mi ihtiyacınız var? Aşağıdaki yazılarımı da okuyabilirsiniz:

 

Call Now Button0533 483 9313